top of page
Zoeken
  • mwvandegraaff

hee leven, het begin...

Ik draai al even mee in geboorteland. Eerst als onervaren ervaringsdeskundige en later ook professioneel als obstetrie verpleegkundige (oftewel verpleegkundige op de kraam).

Ik mag de dingen soms net even anders aanpakken als anderen. Men noemt mij wel eens eigengereid, ik zie dat maar als een compliment.


Zo kreeg ik eerst kinderen, want dat ik moeder zou worden wist ik al lang. Ik zie mijn decaan nog voor mij. Met zijn handen dramatisch in de lucht, wierp hij mij toe dat ik mijn toekomst vergooide. En dat doordat ik hem vertelde dat ik niet ging studeren maar eerst ging trouwen en kinderen zou krijgen.


Pas daarna ontdekte ik bij toeval de zorg. Ik ging voor de verpleegkundige opleiding.

Op de open dag van de opleiding kwam ik de decaan trouwens nog tegen, hij grijnsde heel vergenoegd.


Ik voelde mij als een vis in het water gedurende mijn opleiding en tijdens mijn stages. In het bijzonder tijdens het werken met moeders, vaders en baby's. De kraamafdeling werd mijn vaste werkplek.


Aangezien borstvoeding altijd mijn speciale aandacht heeft genoten, besloot ik al snel dat ik lactatiekunde ging studeren. Er was en is nog steeds werk aan de winkel als we het hebben over de kennis rondom het (op)voeden van je pasgeborene. Hoe kunnen we ons dit ook eigen maken in een cultuur waar moeders zich terug trekken om hun kindje de borst te geven, waar de adviezen niet zelden tegenovergesteld zijn aan wat moeder en baby nodig hebben en erop lijken te zijn gericht om moeder en kind te scheiden.


20 jaren kraamafdeling zitten er al op en ik heb er een missie bij. Ik vind het namelijk heerlijk om mensen te vertellen over geboorte, baby's en borstvoeding maar vaak ben ik op de afdeling net te laat, dan wordt of is het kindje al geboren. Niet zelden zie ik ouders die "het is overkomen" en vast lopen in hoe het "moet", in de war raken van wisselende adviezen naast alle overweldigende gevoelens en de oververmoeidheid.


De voorbereiding op de geboorte en het ouderschap valt te vergelijken met de voorbereiding op je trouwdag.

Stel je voor dat je je trouwdag op je af laat komen omdat je vertrouwen hebt in de professionals in de trouwbranche. je kunt je indenken hoe teleurgesteld je zult zijn met die bos verlepte tulpen als trouwboeket, de ingezakte en vieze slagroomtaart, de verkreukelde net te strakke jurk, de ambtenaar die jullie namen steeds verkeerd uitspreekt en de foto's waar jijzelf maar een keer glimlachend opstaat.

Als je gaat trouwen wil je alles tot in de puntjes geregeld hebben inclusief voorgesprekken met de ambtenaar en een proeverij bij de bakker. Je past je jurk meerdere malen totdat deze als gegoten zit en je kiest bij een gerenommeerde bloemisterij een prachtig boeket. Verder struin je een aantal fotografen af totdat je die ene hebt gevonden, die de door jouw gewenste sfeer exact weet te raken.


Nu is geboorte een nog veel ingrijpendere gebeurtenis in jouw leven en juist dan zeggen heel veel mensen: "Ik laat het maar gewoon op mij af komen, mijn zorgverlener zal mij vertellen wat ik moet doen". Je geeft hiermee de regie uit handen en dit is niet zelden het begin van een teleurstellende ervaring.


Ik heb geleerd dat een goede voorbereiding helpend is om een mooie, zachte geboorte te mogen ervaren, welke wending de geboorte ook neemt. Laat dit nu net ook een heel fijne start van de kraamtijd betekenen, een kraamtijd die overloopt van liefde en waarin je straalt van oor tot oor.


Ik wil hier graag mijn bijdrage aan leveren en daarom heb ik besloten om de cursus HypnoBirthing® aan te gaan bieden. Hiermee werd mijn hee.L.even geboren want ik ben nu ineens ook ondernemer. Allemaal nieuwe dingen in mijn leven. Ik zie het helemaal voor mij, de fijne cursussen die ik mag geven en de lactatiekundige consulten waarvoor ik gewoon bij jullie thuis kan komen. Ik loop over van liefde voor het werk wat ik mag doen en ik straal van oor tot oor.


Hoe zie jij de geboorte en kraamtijd voor jou en wat zou je graag willen? Weet je (geboorte)partner wat jij wilt en komen jullie wensen overeen? Hoe plezierig zal het zijn om samen bovenstaande vragen en meer uit te werken in vijf lessen tijdens de cursus?

Jullie zijn van harte welkom!28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Al even hee.L.even

Mijn bedrijf bestaat nog geen jaar en ik heb al zoveel mooie dingen mogen beleven tijdens de diensten die ik lever op het gebied van zwangerschap en borstvoeding. Tegelijkertijd leer iedere dag bij ov

Comments


bottom of page